Akku asiaa

Taustatietoa

Matkapuhelimissa ja tablettitietokoneissa käytetään pääasiassa Litiumioni akkuja. Perustietoa Litiumioniakuista löydät esimerkiksi wikipedia artikkelista.

Litiumioni akut ovat käytössä koska niistä voidaan tehdä tehoonsa nähden kevyitä. Ongelmallisena puolena Litiumioniakuissa on se, että vahingoittuessaan ne voivat syttyä palamaan ja syttyessään ne palavat räjähdysmäisesti.

Akusta huolehtiminen

Akku on yleensä matkapuhelimen nopeiten kuluva osa. Eli on hyvin tyypillistä, että muutoin ehjän laitteen joutuu vaihtamaan, koska akun kesto on heikentynyt niin paljon, Nykypuhelimessa akun vaihtaminen uuteen on myös suhteellisen hankalaa ja kallista. Kannattaa siis suoda muutama ajatus sille miten akun saa kestämään kunnossa mahdollisimman pitkään.

 1. Akun käyttöikä riippuu paitsi kalenteri-iästä myös siitä kuinka paljon sitä on käytetty.Eli mitä vähemmän puhelimesi käyttää energiaa sitä pidempään akku kestää kunnossa.
 2. Kuumuus vahingoittaa akkua
  Jos akun lämpötila nousee korkeaksi se vahingoittaa akkua. Älä siis ota puhelinta saunaan tai jätä sitä kesällä aurinkoon.
  Älä myöskään päästä puhelinta kuumenemaan kombinaatiolla pikalataus ja intensiivinen käyttö, jos voit välttää.
 3. Kylmyys vahingoittaa akkua
  Kuumuus on isompi ongelma, mutta akku ei myöskään pidä pakkasesta. Eli pitkällä talviulkoilulla puhelin viihtyy paremmin povitaskussa kuin käsilaukussa. Puhelin ei siis myöskään halua jäädä yksin autoon talvellakaan.
 4. Älä kolhi. Vaikka akku ei tässä suhteessa ole puhelimen heikoin lenkki niin sekin kärsii puhelimen pudottelusta.

Miten sitten akun saa kestämäänkoko päivän?

Akun kesto on älypuhelimissa ongelma ja monilla on ongelmana se ettei akku tahdo kestää edes koko päivää. Muutama asia joka kuluttaa akkua paljon.

 1. Näytön kirkkaus
  Näyttö kuluttaa akkua eniten. Mitä kirkkaampi näyttö ja mitä pidempään päällä sitä useammin akku kaipaa latausta. Voit ottaa käyttöön valoisuuden mukaan säätyvä näytön kirkkauden (asetukset->näyttö->kirkkauden säätö) tai voit säätää näytön valoisuutta pienemmäks koko aikaisesti.
 2. Mobiilidatan käyttö kuluttaa akkua. Mitä enemmän laitteesi käyttää dataa sitä enemmän se käyttää akkua.
 3. Huonosti käyttäytyvät sovellukset. Osa laitteista huomaa nämä itse ja huomauttaa. Muissa laitteissa voit käydä asetuksista katsomassa mikä sovellus käyttää eniten akkua ja dataa. Olen kirjoittanut tästä aiemmin täällä.
 4. Liikkuvat taustakuvat
 5. Jatkuvat ilmoitukset. Se, että puhelin piippailee jatkuvasti on paitsi ärsyttävää myös lisää akun kulumista.