Apua ja vinkkejä laitteiden hankintaan

Mobiililaitteen hankintaa miettiessä kannattaa lähteä liikkeelle tarpeesta. Mihin käyttöön laite on tulossa? Miksi haluan ostaa uuden? Älypuhelin vai tabletti vai molemmat?

Jahka on tiedossa aiotko ostaa tabletin vai älypuhelimen niin päästään laitteen valitsemisen. Mietittävät asiat ovat yllättävänkin samoja.

Näytön koko ja tarkkuus


Näyttö on mobiililaitteen tärkein ominaisuus. Liian pienellä tai epätarkalla näytöllä laitteen käyttö on epämukavaa. 

Teknisissä ominaisuuksissa näytöstä kerrotaan yleensä resoluutio eli tarkuus, koko ja näytön tyyppi.

Näytön koko on käyttötapa ja mieltymys kysymys. Se kuinka tarkkaa näyttöä kaipaat riippuu myöskin omista mieltymyksistä ja ehkä myös siitä mikä oman näön tilanne on. Kannattaa käydä katseluretkellä hyvin varustellussa elektroniikka liikkeessä ja kokeilla ja katsella eri näyttökokoja ja tarkkuuksia.

Muistin määrä


RAM muistin määrä antaa vinkkiä siitä kuinka sujuvasti laite toimii. Jos RAM muistia on liian vähän vaihteleminen eri applikaatioden välillä on hidasta. Alle 2Gt Android laitteelle on kyseenalaista.

Tallennustila

Tarvitsemasi tallennustilan määrä riippuu siitä mitä aiot laitteella tehdä, mutta itse en mielelläni ostaisi Android laitetta alle 32Gt sisäisellä tallennustilalla. Ja alle 16Gt on jo melkein huijausta. Mitä enemmän haluat asentaa sovelluksia sitä enemmän tallennustilaa tarvitset.

3G/4G/Wifi


Puhelimelle 3G/4G on tietysti tarpeen, mutta jos käytät tablettia pääosin sellaisessa paikassa jossa on Wifi ja sinulla on älypuhelin jolla jakaa datayhteys tabletille silloin kun satunnaisesti tarvitset niin voit säästää ostohinnassa ja kuukausikustannuksissa tyytymällä pelkkään Wifi versioon.

Kestävyys


Ainakin puhelimen kohdalla on ihan hyvä harkita kannattaisiko panostaa vedenpitävään ja iskunkestävään malliin. Veden ja pölynkestävyyttä voidaan mitata IP luokituksella jossa esimerkiksi IP68 pölytiivis ja kestää veteen upottamisen. Ja jos ei niin kannattaa investoida kunnon koteloon ja harkita panssarilasia näytön suojaksi.

Akku


Akun kesto on yksi erittäin tärkeä ominaisuus jota on aavistuksen vaikea arvioida kaupassa laitteen teknisiä tietoja lukiessa. Toki akun kapasiteeti mAh kerrotaan, mutta se ei yksin kerro kaikkea. Joistain laitteista kerrotaan kuinka kauan laite kestää valmiustilassa siis puhelin päällä ja verkossa, mutta ei käytössä ja kuinka kauan puhelua. Nämä lukemat antavat osviittaa, mutta toisten kokemuksia kuuntelemalla saa parasta tietoa.

Aiheesta muualla:

http://ikinortti.blogspot.fi/2014/04/opas-tietokoneiden-tablettien-ja.html

Digivinkin ostovinkit