Esteettömyys

Esteettömyys tietotekniikassa tarkoittaa  palvelun tai laitteen toimivuutta eri tavoin toimintarajoitteisten käyttäjien kannalta.

Tosin vielä useammin puhutaan saavutettavuudesta joka on laajempi käsite ja tarkoittaa palvelun helppoa lähestyttävyyttä  kaikanlaisille käyttäjille. Hyvin saavutettava palvelu on siis myös esteetön.

Kännykän käytössä voi olla monenlaisia saavutettavuuden esteitä. Ehkä arkisin saavutettavuuden haaste on liian pieni teksti. Tähän törmää jo aika nopeasti jokainen jolla alkaa hiukan ikänäkö vaivata.  Toinen tavallinen haaste voi olla sorminäppäryys. Eli tietyn näytön kohdan oikeanlainen näpäyttäminen voi olla haastavaa.

Onneksi oman laitteensa kanssa kokemiaan haasteita voi helpottaa monilla tavoin. Hyvä aloituskohta on etsiytyä laitteensa asetuksissa kohtaan esteettömyys (tai helppokäyttöisyys). Näissä toiminnoissa tuli aika monia muutoksia Android 7.0 myötä joten jos laitteessasi on tätä vanhempi Android versio ei kaikkea tässä tekstissä kuvattua voi tehdä.

Liian pienen tekstin ongelmaa voi lähteä ratkomaan suurentamalla tekstin tai kaikkien näytöllä näkyvien asioiden koko joko kokoaikaisesti tai tarvittaessa zoomaten.

Voit myös saada laitteesi puhumaan tekstin ääneen jolloin ei tarvitse yrittää tihrustaa pikkuista tekstiä. Laitteen saa lukemaan ihan kaiken näytöllä näkyvän ottamalla käyttöön TalkBack toiminnon. Ehkä kuitenkin kätevämpi toiminto on teksti puhuttuna toiminto. Kun laitat teksti puhuttuna toiminon päälle ilmestyy laitteesi kulmaan tämän toiminnon kuvake. Kuvassa oikealla alareunassa näkyvä puhekupla. Joissain laitteissa kuvake voi olla myös pikkuinen ukkeli.

Kun haluat käyttää toimintoa täppää ensin kuvaketta ja sen jälkeen kohtaa jonka haluat lukea

Viestit ja muun tekstin joka sinun tarvitsee kirjoittaa voit kirjoittaa sanelemalla. Tämä toiminto on käytössä Googlen näppäimistössä. Jos sinulla on käytössä jokin muun näppäimistö voit muuttaa tämän kohdasta Kielet ja syöttötapa. Sanelu tulee käyttöön painamalla pitkään näppäimistön ylälaidassa näkyvää mikrofonia.