Facebookiin rekisteröityminen ja asiaa turvallisuudesta ja yksityisyydestä

Facebook käyttäjätilin luominen eli Facebookiin rekisteröityminen

Facebook vaatii jokaisella käyttäjälle omaa tiliä. Yhtä sähköpostiosoitetta kohden voi olla vain yksi tili ja nimikäytäntö edellyttää, että jokainen käyttää omaa oikeaa virallista nimeään.

Eli jos päätät rekisteröityä Facebookiin, mene sivulle www.facebook.com josta löytyy tämä näköinen lomake.

 

facebook rekisteröinti.PNG

 

Täytä kysytyt kohdat ja vähän ajan kuluttua saat vahvistusviestin sähköpostiisi. Ja valmista, helppoa vai mitä?

 

Yksityisyysasetuksista

Facebookissa voi asetuksin säädellä sitä kuka näkee minkäkin kirjoittamasi tekstin tai lähettämäsi kuvan tai videon. Kuitenkin näissä voi käydä virheitä tai henkilö jolla on oikeus nähdä julkaisemasi sisältö voi lähettää sitä edelleen. Hyvä perussääntö siis on, että jos olisi valtava katastrofi, että julkaisemasi sisältö päätyisi vaikkapa Oriveden sanomiin niin jätä julkaisematta. Ei kuitenkaan pidä pelätä liikaa. Aika harva teksti tai kuva on oikeasti niin nolo, että sen tuleminen julkisuuteen olisi oikea ongelma.
Ja tämän rohkaisun jälkeen niihin asetuksiin. Asetukset löytyvät oikeassa ylänurkassa olevaan nuolta klikkaamalla ja valitsemalla siitä valikosta asetukset.

 

facebook asetukset.PNG

 

Asetuksia on paljon ja voimme puhua niistä jotka teitä kiinnostavat. Aloitetaan kuitenkin yksityisyys asetuksista. Lista on tämän näköinen. Esimerkki on minun Facebook tilini asetuksista joten valinnat ovat luonnollisesti jokaisella erilaisia.


Kuva facebookin yksityisasetuksista
Ja nyt yksi kerrallaan. Ensimmäisenä kuka voi nähdä tulevat julkaisusi. Tämä asetus kertoo siis sen mitä yleisöä ehdotetaan kun olet julkaisemassa jotain. Yleisön voi valita joka julkaisulle erikseen ja tämä kertoo vain sen asetus sinulla on oletuksena jos et erikseen valitse sitä. Vaihtoehtoja on useita, mutta olennaisimmat. Julkinen tarkoittaa, että kuka vaan Facebookia lukeva voi nähdä julkaisusi. Vaihtoehto kaverit tarkoittaa, että ne henkilöt jotka olet hyväksynyt kavereiksesi voivat nähdä julkaisusi. Voit myös valita jonkin tietyn kaverilistan tai mukautettu vaihtoehdosta jopa joitain yksittäisiä kavereita.
Samaa asiaa voi muuttaa joka kerta kun julkaisee jotain. Yleisönvalitsin löytyy julkaisu painikkeen yläpuolelta.

 

 

Seuraavassa kohdassa on mahdollissus käydä katsomassa mitä itse olet julkaissut Facebookissa tai missä julkaisuissa sinut on mainittu.
Kolmas kohta rajoitatko niiden julkaisujen…  antaa mahdollisuuden muuttaa vanhojen julkaisujesi näkyvyyttä. Eli jos tulet katumapäälle siitä mitä kirjoitit julkisesti tai kaikille kavereiden kavereille niin täältä voi käydä muuttamassa kaikki vanhat julkaisut näkymään vain kavereille. Vanhojen julkaisujen näkyvyyttä voi käydä muuttamassa myös yksi julkaisu kerrallaan.
Yksityisyys.PNG

 

Seuraavana on kohta kuka voi ottaa minuun yhteyttä ja kuka voi lähettää kaveripyyntöjä. Vaihtoehtoina ovat kaikki tai kavereiden kaverit. Jos valinta on kaikki niin silloin kuka vaan joka löytää sinut jostain syystä Facebookista voi lähettää sinulle kaveripyynnön. Toinen vaihtoehto on kavereiden kaverit, jolloin sinulle voi lähettää kutsun vain ihminen joka on jonkun kaverisi kaveri. Oman kokemukseni mukaan siitä, että kaikki voivat lähettää kutsuja ei ole ollut ainakaan minulle mitään erityisempää haittaa. En hyväksy sellaisten henkilöiden kutsuja joita ei tunne olivatpa he kavereiden kavereita tai eivät.
Sitten vielä kohta kuka voi nähdä sinut hauissa. Siinä voi säädellä sitä miten sinut voi löytää Facebookissa jotta voisi vaikka lähettää sen kaverikutsun. Perusjuttu jolla kaikkia ihmisiä voi etsiä on nimi. Tämän lisäksi voit antaa etsiä itseäsi puhelinnumeron tai sähköposti osoitteen perusteella. Lisäksi voi päättää siitä löytävätkö hakukoneet Facebook profiilisi eli jos joku Googlettaa nimesi, löytyykö Facebook profiilisi vai ei.
Toinen kohta josta löytyy Yksityisyysasetuksia on mennä kaveri välilehteen ja napauttaa siellä näkyvää kynän kuvaa.

 

Kaverilistojen näkyvyys.PNG

 

Klikkaamalla muokkaa yksityisyysasetuksia pääsee tällaiseen valikkoon

 

Kaveri yksityisyys.PNG

 

Täällä voi sitten valita kuka näkee kaverilistasi ja kuka näkee ketä seuraat.
Näiden lisäksi tietojen näkyvyyttä hallitaan vielä yleisönvalitsimella tietoja muokattaessa.
Hyvä tapa katsoa mitä muut näkevät sinusta on omasta profiilista valinta näytä henkilönä. Tällä voit tarkistaa miltä profiilisi näyttää ihmiselle joka ei ole kaverisi Facebookissa.
Asetukset ja yksityisyys Facebookissa on monimutkaista ja valikot ja asetusten vaihtoehdot vielä muuttuvat jatkuvasti. On siis helppo panikoitua. Kuitenkin kannattaa pitää maalaisjärki mukana ja miettiä mitkä tiedot ovat sellaisia että niiden julkisuudesta on oikeasti haittaa. Tämä sitten tietysti vaihtelee ihmisten välillä.