Juna ja bussilippuja puhelimella sekä yleensäkin puhelimella maksamisesta

Bussi ja junalippuja kännykällä

Älypuhelimella voi ostaa myös junalippuja tai bussilippuja esimerkiksi pääkaupunkiseudun paikallisliikenteeseen, Tampereen alueen paikallisliikenteeseen ja VR:n juniin.

Tampereen paikallisliikenteen lipuja voi ostaa Nysse mobiili sovelluksesta jonka saat Play kaupasta. Maksutapa on tarjolla Visa tai Mastercard kortti.

VR:n junaliput ostetaan omasta sovelluksestaan jonka voi ladata Play kaupasta. Liput voi maksaa pankki tai luottokortilla. Jos sinulla on Veturi tunnukset voit tallentaa maksukorttisi tiedot VR:n järjestelmään ja tällöin voit maksaa naputtelemalla pelkästään Veturin salasanan.

HSL:n kerta ja vuorokausilipun voi myöskin ostaa kännykällä. Tähänkin käytetään HSL:n omaa sovellusta. Mobiililipun voi pankki ja luottokortin lisäksi maksaa myös puhelinlaskussa jos olet Telian, Elisan tai Dna:n asiakas.

Maksaminen sovelluksen sisällä

Molemmat näistä lippujen ostoista ovat esimerkkejä siitä kuinka ostokset suoritetaan palveluntarjoajan omassa sovelluksessa. Sovelluksen sisällä tarjolla olevat maksuvaihtoehdot riippuvat sitten palveluntarjoajasta, mutta ovat yleensä vastaavia kuin verkkokaupoissa.

Siirto Ja Mobile pay

Siirto on Otto automaatteja ylläpitävän automatian toteuttama mobiilimaksujärjestelmä ja Mobile pay on Danske pankin vastaava järjestelmä.

Näissä järjestelmissä on mahdollista siirtää rahaa yksityishenkilöltä toiselle, kunhan molemmat henkilöt käyttävät samaa järjestelmää. Näillä voi myös maksaa verkkokaupassa tai vaikka kahvilan kassalla jos yrityksellä on tämä maksujärjestelmä käytössään.

Siirto on saatavilla Osuuspankin, S-pankin ja Nordean asiakkaille ja sitä käytettäessä rahat siirtyvät reaaliaikaisesti. Mobile pay on käytettävissä kaikkien suomalaisten pankkien asiakkaille joilla on maksukortti. Mobile Pay:ssä muiden kuin Danske pankin asiakkaiden kohdalla rahojen siirtymisessä on viivettä, mutta siirto tapahtuu saman pankkipäivän aikana.

Lisätietoa Siirto palvelusta löydät täältä.  Ja Mobile Pay asiaa puolestaan täältä.

Lähimaksu kännykällä

Kaupan kassalla voi nykyään pienempien ostoksien kohdalla vai heilauttaa pankkikorttiaan. Tämä lähimaksu onnistuu myös Android puhelimella jos puhelimessasi on NFC ja jos olet sellaisen pankin asiakas joka tarjoaa omassa mobiilisovelluksessaan tämän maksutavan. Suomalaisista pankeista tämä mahdollisuus on tarjolla ainakin Osuuspankilla ja Nordealla. 

Lisätietoa lähimaksamisesta niin kortilla kuin kännykällä löytyy Ylen digitreeneistä.

Tekstiviestillä maksaminen

Perinteisempää kännykällä maksamista edustaa tekstiviestillä maksaminen. Limsa-automaatin vieressä lähetetään tekstiviesti automaatissa lukevaan numeroon ja limsapullo kolahtaa automaatista näkyviin. Viestin hinnan maksat seuraavassa puhelinlaskussa. Sama tekniikka on usein käytössä hyväntekeväisyys keräyksissä ja vaikka TV ohjelmiin liittyvissä äänestyksissä.