Palveluista ja rekisteröitymisestä

Kuva palvelusta Pixabay käyttäjältä Clker-free-vector-images

Palvelu, palveluntarjoaja, rekisteröityä, tili, tietosuojaseloste, käyttöehdot kyllähän sitä vähemmästäkin termiviidakosta menee pää sekaisin.

Ja sitten kun vielä pitää miettiä, että onko tämä nyt sellainen palvelu johon kannattaa rekisteröityä ja mihinkäs nämä nyt niitä minun tietojani oikein käyttävätkään.

Ja jos siitä palvelusta vielä pitäisi maksaa niin kannattaako ja uskaltaako ja jos niin millä tavalla.

Aloitetaan ihan ensin niistä termeistä:

Palvelu on jotakin sinua hyödyttävää jonka saat palveluntarjoajalta. Esimerkiksi sähköpostiosoite ja mahdollisuus lähettää ja vastaanottaa sähköpostia. Jotkin palvelut voivat olla julkisesti rahoitettuja kuten ylen areenan ohjelmat tai vaikka suomi.fi tarjoamat sähköiset viestintä mahdollisuudet viranomaisten kanssa. Lopuista palveluista maksat jollakin tavalla, jos et rahana niin joko mainosten katseluna tai tietojesi luovuttamisena mainostajien käyttöön.

Tili eli käyttäjätili on tapa tunnistaa käyttäjä ja yhdistää hänen tietonsa yhteen. Eli käyttäjätunnus, salasana ja muut palvelussa olevat käyttäjän tiedot.  

Rekisteröityä eli luoda käyttäjätili johonkin palveluun.

Jos jokin termi mietityttää apua löytyy esimerkiksi Ylen digitreenien termipankista ja sanastotokeskuksen TEPA-termipankista.

No entäs sitten mistä tiedän onko tämä palvelu turvallinen. Uskallanko rekisteröityä ja kuka minun tietojani oikeastaan käyttääkään.

No eipä hätää. Kun tulee vastaan se kirjaudu sisään tai rekisteröidy kohta niin mieti rauhassa. Mikä tämä palvelu on? Mitä hyötyä siitä on minulle? Voiko tätä käyttää rekisteröitymättä?

Jos näiden pohdintojen jälkeen tulet siihen tulokseen, että haluat käyttää tätä palvelua niin usein voi olla myös valittavana vaihtoehto rekisteröidy käyttäen google tunnusta tai facebook tunnusta tai vaikka Twitter tunnusta.

Palveluihin uskaltaa turvallisin mielin rekisteröityä jos kyseessä on iso ja tunnettu toimija (isoilla firmoilla on paljon hävittävää jos turvallisuus ei ole kunnossa). Jos kyseessä on vähemmän tunnettu palvelu kannattaa miettiä sitä löytyykö yhteystietoja miten luotettavalta toimija vaikuttaa.

Jos kyse on palvelusta josta pitää maksaa pitää vielä hiukan miettiä lisää ja pohtia myös maksutavan turvallisuutta. Verkossa maksamisen vaihtoehdoista ja niiden turvallisuudesta olen kirjoittanut täällä.