Pikavestipalvelut, perusteita ja taustaa

Hiukan historiaa

Pikaviestinnän historian voidaan nähdä alkavan 1960-luvun yliopistomailmasta ja ensimmäisistä monen yhtaikaisen käyttäjän tietokonejärjestelmistä.

Suomalaisittain mielenkiintoinen kohta pikaviestinnän kehityksessä on IRC (Internet Relay Chat) jonka kehitti Oululainen Jarkko Oikarinen 1988. IRC:in suosio kasvoi koko 1990-luvun ajan ja oli huipussaan 2000-luvun alkuvuosina. Lisää tietoa IRC:stä saat esimerkiksi suomenkielisestä Wikipediasta josta nämäkin tiedot on napattu. (https://fi.wikipedia.org/wiki/IRC)

 

Aikaisilla tekstipohjaisillla pikaviestipaveluilla oli osansa lyhennekielen ja hymiöiden syntyyn. Tosin tektiviestit ja sen tuttu 160 merkin rajoitus vaikuttivat myöskin. No kuitenkin mitenkäs moni teistä tietää mitä tarkoittavat vaikka LOL, IMHO, BRB, AFAIK tai TGIF?

Ja onhan hymiöt tuttuja kaikille 🙂

Nykyään tarjolla olevat palvelut ja mitä niistä kannattaisi käyttää

Nykyisin pikaviesti palveluita on tarjolla vaikka kuinka paljon. Koska palveluissa voi viestiä vain saman palvelun käyttäjien kanssa riippuu se mitä palvelua tai palveluista kenenkin kannnattaa käyttää siitä missä ne ihmiset joiden kanssa haluat viestiä ovat.

No sitten niitä palveluita.

Whatsapp
Yksi suurimmista ja suosituimmista. Ensisijaisesti älypuhelin käyttöön. Käyttää puhelimen yhteystietoja joten käytön aloittaminen on helppoa. Maailman laajuisesti yli miljardi käyttäjää.

Snapchat
Erityisesti nuorten suosikki. Erityispiirteenä se, että lähetetyt snapit ovat katsottavana/luettavana vain vähän aikaa. Tämä houkuttelee lähettämään kuvia ja videoita joita ei haua laittaa sellaiseen palveluun jossa niitä voi katsella vaikka vuoden päästä. Maailman laajuisesti noin 150 miljoonaa aktiivista käyttäjää.

Facebook messenger
Helppo ottaa käyttöön koska jos käytät Facebookia olet jo täällä. Voit alkaa heti viestiä kaikkien Facebook kavereidesi kanssa.

Telegram 
Tämän markkinointiviesti on ollut turvallisuus. Tosin sitä kuinka hyvin viestit oikeasti pysyvät salassa on kyseenalaistettu joten en tiedä kannattaako tätä sen takia ottaa käyttöön. Toimii kylläkin hyvin ja luotettavasti niin web-pohjaisena kuin windows koneella sekä Android ympäristössä. Itse käytän päivittäin, mutta maailman laajuisesti tällä on paljon vähemmän käyttäjiä kuin ensin mainituilla.

Viber
Palvelu jolla voi lähettää viestejä ja soittaa toisille Viber käyttäjille. Melko suosittu palvelu. Maailman laajuisesti suositumpi kuin Snapchat. Itse en pitänyt tästä kun kokeilin.

Skype
Ensi sijaisesti videopuhelu palvelu, mutta tarjoaa myös pikaviesti palvelun. Jos käyttää tätä videopuheluihin jonkun ihmisen kanssa on helppo käyttää myös chattailyyn.

Google Hangouts 
Kuten Skype, mutta Googlen tekemä. Jos loit sen Google tilin niin tämä on myös heti käyttöön otettavissa.