Snapchat ja TikTok

Snapchat

Kuva Flickr käyttäjä blogtrepreneur.com/smi

Snapchat on kuvien ja lyhyiden videopätkien lähettämiseen tarkoitettu pikaviestipalvelu. Snapchat on erityisesti nuorten suosima palvelu ja sen käyttöfilosofia perustuu hauskan pitämiseen ja hullutteluun. Tätä palvelua käyttäessä siis olisi hyvä unohtaa jäykkä selkä ja kiristävä pipo kaappiin ja yrittää löytää sisäinen lapsensa uudelleen. Nyt heti alkuun on sitten todettava, että itseltäni ei oikein tahdo onnistua vaikka olen hiukan yrittänytkin. Selfie pupunkorvilla ei vaan jotenkin oikein tunnu ihan minun tavaltani kommunikoida. Yritän kuitenkin käydä tässä läpi palvelussa käytettävät termit ja sen kuinka noita kuvia luodaan.

Ensin kuitenkin normaaliin tylsään tyyliini historian kertaus ja perusteet, Snapchatin historia on lyhyt mutta vauhdikas. Palvelu ja firma on perustettu 2011. 2016 firma nimettiin uudelleen Snap inc nimiseksi.

Ansainta logiikka perustuu mainontaan jota on tarjolla monissa eri muodoissa. Ehkä insinöörille vaikeimmin ymmärrettäviä ja toisaalta varmastikin nerokkaimpia ovat maksetut linssit joilla käyttäjät voivat halutessaan vaikka lisätä Coca Colan logon omiin kuviinsa tai videoihinsa jotka lähettävät kavereilleen. Tällä saadaan siis aikaan mainontaa jota monikaan vastaanottaja ei varmastikaan edes miellä mainonnaksi. Nykyisenä mainoksia blokkaavien palveluiden aikana tämä on monien markkinointi organisaatioden toteen tullut unelma.

Perusajatus palvelussa on siis se, että käyttäjä ottaa itsestään tai ympäristöstään hauskan kuvan tai lyhyen videon. Piristävät tätä joko jo kuvan tai videon ottamisen aikana käyttetävillä linsseillä tai jälkikäten lisättävillä tarroilla ja teksteillä. Sitten tämä hauska kuva tai video lähetetään joko palvelua käyttävälle kaverille Snappinä tai lisätään omaan tarinaan josta sen voivat nähdä kaikki palvelussa olevat kaverit.

Erityistä palvelussa on myös se että kaverin lähettävän Snapin voi katsoa vain kahdesti ja sitä kuinka pitkää kuvaa voi katsoa voi säätää. Tarinat pysyvät näkyvissä vuorokauden.

Snapchat on saatavilla iOS ja Android laitteisiin. Tietokoneella toimivaa versiota ei ole tarjolla.

Termistöä

Snap on kuva tai videopätkä jonka lähetät toiselle käyttäjälle palvelussa.

Story eli tarina on oma kertomuksesi eli videoita tai kuvia jotka olet jakanut kaikille Snapchat kavereillesi.

Filter eli suodatin on kuvan tai videon ottamisen jälkeen käytettävä työkalu jolla voi muokata kuvasta tai videosta hauskemman.

Snap Lenses eli tehosteet on kuvan tai videon ottamisen aikana käytettävä työkalu jolla jotain kuvaan tai videoon tai muunnetaan niitä jotenkin.

Geofilter eli Geosuodattimet ovat sijaintisi peruteella tarjolla olevia suodattimia joilla voisit vaikka lisätä jotain Orivesi spesifistä omiin Snappeihisi silloin kun olet Orivedellä. Näissä ei saa olla tuotelogoja.

Memories eli muistot nämä on tallettamiasi tarinoita.

Kaveriemojit ovat kaverin nimen vieressä olevia kuvia jotka kertovat siitä miten paljon viestittelet kyseisen kaverin kanssa. Erilaisia sydämiä ilmestyy sen kaverin nimen viereen jolle lähetät eniten snappejä mikäli myös hän lähettää eniten snappejä sinulle. Liekkejä ja numero ilmaantuu nimen viereen kun olette lähetelleet snappejä toisillenne joka päivä ja numero kertoo kuinka monen päivän ajan.

Tik Tok

on 2016 julkaistu  Kiinalainen nuorille suunnattu sosiallisen median palvelu. 2017 Tik Tokin kehittäjä Bytedanse osti Musicallyn palvelun ja Musically palvelu sulautui Tik Tok palveluun. Kesäkuussa 2019 kuukausittain aktiivisia käyttäjiä oli 500 miljoonaa.

Palvelun ideana on luoda omia lyhyitä videoita.

Tik Tokin käyttäjäkunta on some palveluiden nuorimmasta päästä.