Tila loppuu laitteesta, mikä nyt neuvoksi?

Ensi alkuun muutama sana termeistä ja tekniikasta.

Esimerkiksi älypuhelimen valikoissa termi muisti viittaa RAM (Random Access Memory) muistiin. Tämä on lyhytkestoiseen käyttöön tarkoitettua muisti joka tyhjenee laitteen sammuessa. Muistin määrä vaikuttaa lähinnä siihen miten sujuvasti sovellukset toimivat. Muistin määrän laitteessasi näet asetuksista kohdasta Muisti. (Uusimmista Android versioista tämä tieto on poistettu asetuksista, eli muistin määrää ei näe helposti mistään.)

Vieressä esimerkki minun puhelimestani. Android laitteessa muistin käyttöasteen kuuluu olla korkea. Pääsääntöisesti tämä on asia jolle ei ole tarpeen tehdä mitään.

Se juttu joka on yleensä ongelmallisempi on tallennustilan eli Flash-muistin määrä ja sen riittävyys. Tämä on siis muisti jossa olevat asiat säilyvät laittee sammuttamisen jälkeen. Tätä tilaa täyttävät sovellukset, kuvat, videot jne. Tämä on se joka on lopussa silloin kun et saa asennettua uutta sovellusta puhelimeesi tai kuvien ottaminen ei onnistu.

Isoin asia tässä on tietysti se paljonko tilaa laitteessa alunperin on. Halvimmat myynnissä olevat Android laitteet tulevat vain 8 GB massamuistilla ja kun Android käyttöjärjestelmä yksinään vie suunnilleen 7 GB niin eihän silloin tilaa jää mihinkään. Itse en ostaisi enää alle 32 GB massamuistilla varustettua laitetta. Jonkin verran tilannetta voi auttaa SD kortilla johon voi tallentaa osan sovelluksista tai kuvat tai videot. Riippuu kuitenkin aika paljon laitevalmistajan ohjelmistoista kuinka hyvin SD kortin tilan pystyy hyödyntämään ja kuinka paljon puuhastelua se vaatii.

Mitä siis tehdä kun tila on vähissä?

Ensimmäinen asia on katsoa paljonko tilaa kaikkiaan on ja mikä sitä kuluttaa. Aloita siis Asetuksista kohdasta Tallennustila.

Tämä voi taas olla laitteen valmistajasta riippuen hiukan erinäköinen, mutta joka tapauksessa tallennustila valinnasta näkyy paljon laitteessa kaikkiaan on tallennustilaa ja paljonko siitä on käytössä. Jos laitteessasi on muistikortti näkyvät myös sen tiedot tässä.

Minun laitteeni esimerkistä siis näkyy, että laitteessani on tilaa yhteensä 32 GB siitä 7.94 GB menee Android järjestelmälle ja kaikelle muulle on käytettävissä 24.06 GB. Tässä minulla on käytössä 12.23 GB eli tilaa on reilusti jäljellä.

Tökkäämällä kohtaa Sisäinen jaettu tallennustila aukeaa tarkempi jaottelu siitä mikä tilaa oikein käyttää. Minun laitteessani valtaosan tilasta kuluttavat sovellukset.

Tökkäämällä jotain näistä kohdista esimerkiksi sovelluksia saa taas tarkemman jaottelun siitä mikä tilaa oikeastaan kuluttaa.

 

 

Ja sitten niitä asioita jotka kannattaa tehdä jos tilan puute on ongelma.

1. Tyhjennä välimuisti

Asetukset->Tallennustila->Jaettu sisäinen tallennustila->Välimuistitiedot ja sitten vaan ok siihen kysymykseen, että tyhjennetään sovellusten välimuisti tiedot. Tein tämän itse, kun aloin pohtia tämän materiaalin kirjoittamista. Silloin minun laitteessani välimuistitiedot veivät 1.43 GB. Eli tästä voi olla ihan merkittävää apua. Tosin välimuistiin kertyy tavaraa aina uudestaa joten tämä pitäisi muistaa tehdä aina välillä uudestaan.

2. Kurkista lataukset kansioon.

Joissain laitteissa tämä löytyy ihan valikosta. Toisissa pitää mennä polkua Asetukset->Tallennnustila->Sisaäinen jaettu tallennustila->Muu. Täällä voi järjestää kansioon kertyneet tiedostot koon mukaan ja poistaa ne joita et enää tarvitse. Tänne päätyy ainakin itselläni kaikenlaisia käyttöohjeita ja sen sellaista joita olen etsinyt ja pdf muodossa ladannut puhelimeen luettavaksi.

3. Poista laitteesta kuvat ja videot jotka on jo varmuuskopioitu pilveen.

Tämä tapahtuu avaamalla Kuvat sovellus ja siellä hakemistosta kohta vapauta tilaa.

4. Poista sellainen Offline tilaan ladattu musiikki, podcastit tai äänikirjat joita et enää kuuntele.

Tämän voit tehdä kuuntelemiseen käyttämästäsi sovelluksesta.

5. Poista Offline tilaan ladatut kartat

Siis luonnollisesti jo et tarvitse niitä säännöllisesti. Nämä löytyvät sovelluksesta Maps ja siellä valikosta kohta Offline-kartat.

6. Poista turhat sovellukset.