Verkossa maksamisesta

Mitä enemmän viettää aikaa verkossa sitä useammin tulee tilanne, että siellä haluaisi myös käyttää rahaa. Ostaa joko ihan fyysisiä tavaroita, digitaalisia palveluita tai vaikka varata matkoja. Ja tästähän seuraa se, että pitää alkaa miettiä mikä maksutapa on itselle sopiva verkossa asioimiseen. Käydään tässä läpi maksutapoja, niiden hyviä ja huonoja puolia sekä niihin liittyviä turvallisuus kysymyksiä.

Koska tämä on monimutkainen aihe jossa ei kannata jäädä yksin minun näkemysteni ja toimintatapojeni varaa niin muutama linkki aiheesta:

Verkkopankki

Verkossa ostoksilla ollessa verkkopankin käyttö maksamisessa on suomalaisissa verkkokaupoissa asioidessa helppoa ja teknisesti turvallista. Huomioon otettavat asiat ovat samoja kuin verkkopankin käytössä yleensäkin eli turvaa laite jota käytät (virussuojaus, päivitykset) ja ole huolellinen pankkitunnusten suhteen.

Teknisestä turvallisuudesta huolimatta verkkopankki maksun ongelma on se, että jos jotakin menee pieleen olet jo maksanut tuotteet. Tämähän kolahti monelle Anttilan konkurssin aikaan. Luottokortilla maksaneet joiden tuotteita ei toimitettu saivat rahansa takaisin, mutta verkkopankilla maksaneet eivät. Verkkopankissa maksaminen asioidessasi verkkokaupassa on siis ennakkomaksu ja asioiden mennessä jotenkin solmuun on rahojen takaisin saaminen vaikeaa.

Minun näkökulmastani siis verkkopankki on loistava tapa maksaa jos kyseessä on tuttu, luotettava kauppa ja maksu on kohtuullisen kokoinen. Jos kyse on isosta rahasta tai kaupasta jota et koe luotettavaksi valitse jokin toinen tapa.

Luottokortti todentamispalvelua käyttäen

Eli maksu luottokortilla niin että sivustolla jossa asioit on käytössä Verified by visa tai mastercard securecode palvelu. Maksaessasi luottokortilla todentamispalvelua käyttävässä kaupassa sinua pyydetää maksun yhteydessä varmistamaan henkilöllisyytesi pankkitunnuksilla. Tämä on varmastikin yksi turvallisimpia tapoja maksaa verkossa. Saat luottokortilla maksun hyödyt eli esimerkiksi rahasi takaisin jos kauppa jossa asioit menee konkurssiin ennen kuin saat tuotteen. Ja silti maksaminen on teknisessä mielessä yhtä turvallista kuin verkkopankki maksut.

Ainoana haittapuolena on se, että tätä vaihtoehtoa ei aina ole tarjolla. Esimerkiksi useimmat kuukausimaksulliset digitaaliset palvelut kuten Spotify, Netflix, Viaplay, jne. eivät käytä tätä palvelua. Sama koskee esimerkiksi hotellin varauksia ja auton vuokrausta.

Luottokortti

Monessa tilanteessa kätevin ja joskus jopa ainoa vaihtoehto. Luottokortilla maksaessa varmista ainakin, että kyseinen sivusto käyttää suojattua yhteyttä (Chrome selaimessa kiinni oleva lukko osoitepalkissa ja sana turvalinen). Mieti myös sitä onko toimija jolta olet tilaamassa tuotetta niin luotettava, että haluat todella antaa luottokorttisi numeron.

Jos yhteys ei ole suojattu älä käytä korttia. Todennäköisyys sille, että ostoksesta tulee turhan kallis on aika suuri. Älä myöskään lähetä luottokortti tietoja sähköpostissa. Luottokortin tietojen antaminen puhelimessa on myöskin aika kyseenalaista. Eli jos joku soittaa ja kysyy kortin numeroa ei kannata kertoa.

Verkossa maksaessa riskiä voi pienentää käyttämällä luottkorttia jonka luottoraja on matala. Luottokortin riskejä voi myös vähentää asettamalla siihen maarajoituksen ja rajaamalla käytön ainoastaa suomeen tai eurooppaan. Tällöin on tietysti syytä muistaa muuttaa rajoituksia ennen kuin matkustaa.

Paypal

Paypal on maksunvälitys palvelu jota käyttäessäsi sinun ei tarvitse antaa luottokorttisi tietoja sille toimijalle jolle maksat vaan voit siirtää rahan omalta Paypal tililtäsi myyjän Paypal tilille. Melko turvallinen ja maailmalla paljon käytetty tapa maksaa. Hankaluutena se ettei palvelua ole tarjolla suomen kielellä.

Kuva Pixabay, käyttäjä WerbeFabrik