WhatsApp

WhatsApp on pikaviestipalvelu joka toimii älypuhelimissa.  Palvelun käyttöönottamiseksi käytössäsi on oltava datayhteydella varustettu puhelin.

Perusteita ja historiaa

WhatsApp yrityksenä on perustettu 2009. Samana vuonna julkaistiin siis WhatsApp applikaation ensimmäistä kertaa ja tällöin vain IPhone käyttäjille. 2010 applikaatio julkaistiin myös Symbian ja Android käyttöjärjestelmille. 2011 julkaistiin versiot myös Windows puhelimille ja S40 puhelimille. Eli tällä hetkellä WhatsApp on saatavilla Android, Apple, windows eli Lumia,  Nokia S40  sekä Blacberry puhelimiin. Nokia S60 tuki on jo loppunut ja tuki windows ja Blackberry puhelimille loppuu tämän vuoden lopussa. S40 tuen on ilmoitettu loppuvan vuoden 2018 lopussa. Se mikä WhatsAppissa on mielestäni heikkoa verrattuna vaikka Messengeriin tai Telegrammiin on käytettävyys wifi tabletissa tai tietokoneessa.

WhatsApp kasvoi uskomattoman nopeasti ja helmikuussa 2014 Facebook osti sen käyttäen siihen käsittämättömän 1.5 miljardia dollaria.

Elokuussa 2014 WhatsApp oli maailman suosituin pikaviestipalvelu ja sillä oli yli 600 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Helmikuussa 2016 aktiivisten käyttäjien määrä ylitti miljardin. Tällä hetkellä palvelun oman ilmoituksen mukaan päivittäin aktiivisia käyttäjiä on miljardi ja kuukausittain aktiivisia käyttäjiä 1,3 miljardia. Päivittäin palvelussa lähetetään 55 miljardia viestiä.

2015 julkaistiin WhatsApp Web jolla voi käyttää WhatsAppia tietokoneelta tai tablet laitteelta jossa ei ole mobiilidata liittymää. Tätä käyttäessä käyttäjällä pitää olla olla puhelin joka on yhteydessä internettiin ja joka pystyy lukemaan QR-koodin tietokoneen näytöltä.

Myös 2015 Whatsapp palveluun tuli mahdollisuus soittaa äänipuheluita. 2016 palveluun saatiin myös mahdollisuus soittaa videopuheluita.

Palvelun käytön aloittaminen

 • Asenna oman puhelimesi sovelluskaupasta WhatsApp applikaatio.
 • Avaa applikaatio
 • Hyväksy käyttöehdot
 • Valitse maa luettelosta Suomi ja anna puhelinnumerosi. (Alkuun tulee +358 suomen suuntanumero palvelusta joten jätä ensimmäinen nolla pois)
 • Paina OK kun kysytään puhelinnumeron verifiointia. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelu lähettää puhelieesi viestin jonka WhatsApp applikaation vastaanottaa ja siten tarkistaa, että annoit oikean puhelinnumeron.
 • Applikaatio saattaa kysyä haluatko palauttaa varmuuskopion. Jos et ole käyttänyt palvelua ennen voit huoleta valita ohita.
 • Ja sitten vaan valitse jatka ja valmista. Nyt voit alkaa käyttää palvelua.
 • Palvelu käyttää puhelimesi kontakti tietoja ja etsii automaattisesti puhelimen perusteella ketkä puhelinluettelosi ihmisistä ovat jo WhatsApp palvelussa. Kun liityt WhatsApp palveluun sinut lisätään autmaattisesti näkyviin niiden ihmisten WhatsApp palveluun joiden puhelimen kontakteissa puhelinnumerosi on.
Muutamia muistettavia asioita
 • Lukukuittauksista. Yksi useimpien pikaviestipalveluiden hyvistä puolista verrattuna vaikka tekstiviestiin on se, että viestin avaamisesta tulee tieto. WhatsApp:in kohdalla näiden logiikka toimii seuraavasti. Viestin vierellä näkyy kellon kuva, kun viesti ei ole vielä lähtenyt omasta puhelimestasi. Viestin vierelle ilmestyy yksi väkänen kun viesti on lähtenyt omasta puhelimestasi, mutta ei ole vielä vastaanottajan laitteessa. Toinen väkänen ilmestyy kun viesti on välitetty vastaanottajan laitteeseen. Väkäset muuttuvat paksummiksi kun vastaanottaja on lukenut viestin.
 • Faebook yhteys. Tällä hetkellä Facebook (joka siis omistaa myös WhatsApp:in on kertonut käyttävänsä WhatsApp käyttäjien tiedoista käyttäjän puhelinnumeroa ja kerättyä analyyttistä dataa. Näiden perusteella voidaan Facebokin puolella tarjota parempia mainoksia ja kaveriehdotuksia. Yhtiö on sanonut ettei käytä WhatsApp:in saamia puhelinluettelon tietoja Facebookin puolella.
 • Enkryptaus. Käsittääkseni tällä hetkellä WhatsApp tarjoaa ilmaispalveluista parhaimman lähetettyjen viestien salauksen automaattisesti. Eli siinä mielessä tämä on hyvin turvallinen palvelu.